Sunday, December 23, 2012

Pastele In Anglia Traditii Si Obiceiuri

Pastele In Anglia Traditii Si Obiceiuri
In limba engleza, Pastele are numele de "Easter", un cuvant derivand din termenul "eastre" sau "eostre" din engleza veche, aparut inainte de anul 899 d.Chr. Se slim ca acest nume se refera la "Easter-monath", luna aprilie din calendarul germanic, a carei denumire provine din numele zeitei Eostre din paganismul anglo-saxon.In vremuri stravechi, Eostre era sarbatorita cu prilejul echinoxului de primavara, in jurul datei de 21 martie, ea avand drept animal favorit iepurele, oul fiind in acele timpuri un simbol sacru al vietii renascute pe pamant. Desi Easter a ramas termenul consacrat pentru ziua invierii Domnului, in limbajele celtice, Pastele era cunoscut drept Pasch, Pesse, Pasg, Paste ori Speed. In zilele noastre, sarbatoarea de Pasti este anticipata de postul inceput in miercurea cenusii (Ash Wednesday), avand o durata de 40 de zile. Fata de Craciun, Pastele este celebrat intr-o maniera mai putin exuberanta, printr-o atitudine mai apropiata de credinta crestina, de obicei in mijlocul familiei, mai ales in zonele rurale.

SARBATORILE PASTELUI IN ANGLIA


"Duminica frunzelor de palmier "

Cu o saptamana inainte de Pasti, se celebreaza "Duminica frunzelor de palmier" ("Palm Sunday"), o zi echivalenta Floriilor din Romania.Numele acestei sarbatori isi are originea in vremurile imperiului roman, cand se obisnuia a intampina orice personaj superb prin fluturarea unor frunze de palmier de catre multimea adunata pe marginea strazilor.Potrivit legendei, Iisus a intrat in Ierusalim in ziua de Duminica palmierilor, iar oamenii l-au onorat asternandu-i un covor de frunze de palmier in drumul sau si agitand fiecare dintre ei o astfel de frunza.Chiar si in prezent, englezii participa la funnel in Ziua palmierilor purtand in maini frunze ale acestui arbore outlandish. Adeseori, frunzele de palmier sunt folosite pentru impletirea unor ghirlande si a unor aranjamente in forma de cruce, ce sunt folosite pentru decorarea bisericilor.

"Dansul lui Morris "

In multe regiuni ale Angliei, trupe de profesionisti executa dansul lui Morris cu ocazia fiecarei duminici de Pasti. Alcatuit din figuri coregrafice specifice, dansul Morris boast accesorii precum bete, sabii, batiste si clopotei.De multe ori, unul sau doi dansatori executa pasi consacrati in preajma sau in jurul a doua streak asezate in cruce. Acest ritual traditional are scopul de a alunga spiritele iernii, iar interpretii obisnuiesc sa poarte magnifici pantaloni scurti albi, pantaloni negri, esarfe rosii, panglici verzi si rosii, palarii de paie si au in maini o multime de flori si flamuri.

"Pastele in satele englezesti "

Zona rurala englezeasca, invaluita intr-un farmec si un traditionalism aparte, ofera strainilor cu ocazia Pastelui o serie de obiceiuri adanc inradacinate pe aceste meleaguri. Celebrarea invierii lui Cristos gaseste bisericile impodobite cu flori proaspete si strazile invaluite de idea imbietoare a fripturii de iepure si miel, amestecata cu miresma dulce de martipan. Locasurile de cult sunt neat mai ales cu crini albi sau "crinii Fecioarei " ( Madonna Lily ori Easter Lily), simboluri consacrate ale puritatii.Femeile fluidity merg la slujba Pastelui poarta de multe ori traditionalele "Easter Bonnets", palarii de Pasti impodobite cu o multitudine de flori. Potrivit unui ritual stravechi, se organizeaza pentru copii "vanatori" de oua ascunse mestesugit in gradini de catre iepurasul de pasti (Easter Bunny). In unele localitati, in ziua de "martea iertarii" ( Shrove Tuesday), ultima zi inaintea postului de Paste, se organizeaza intreceri de alergare cu cratite pline cu clatite.In oraselul Olney, astfel de competii au loc de circa 500 de ani.

"Cartile postale, iepurasul si ouale de Pasti "

Trimiterea felicitarilor de Pasti este un obicei relativ current in Anglia, introdus in perioada reginei Victoria de catre un papetar fluidity a avut ideea de a crea o carte de postala de sezon infatisand un iepure, un animal purtand deja simbolismul primaverii si Pastelui.

Iespurasul de Pasti este o reprezentare a fertilitatii si renasterii naturii inca din perioada paganismului. Asocierea Pastelui cu iepurasul a aparut mult mai tarziu, avandu-si originea in folclorul german din secolul XVI, atunci cand copiilor li se promitea ca daca vor fi cuminti, iepurasul le va darui oua cu ocazia sarbatorii invierii Domnului.

Ouale sunt cu desavarsire interzise a fi mancate in perioada Postului, iar cu prilejul Pastelui sunt colorate in tonalitati stralucitoare simbolizand paleta cromatica a primaverii. Crestinii credinciosi vopseau oule in rosu, o culoare simbolizand sangele varsat de Iisus si le daruiau copiilor, incredintati ca, in acest fel, acestia vor fi feriti de ghinioane in decursul intregului an. Desigur, in zilele noastre, ouale preferate de copii in sezonul Pastelui sunt cele de ciocolata.

"Mancaruri traditionale englezesti de Pasti"

Bucataria englezeasca are pregatite cateva retete specifice in celebrarea invierii lui Cristos, friptura de miel fiind de departe felul favorit pentru duminica de Pasti. Un place traditional este tortul Simnel (Simnel cake), un fel de prajitura ce era daruita initial mamelor cu prilejul "Duminicii mamelor" ( Mothering Sunday), decorata cu 11 bomboane sferice de martipan, reprezentand cei 11 discipoli credinciosi ai lui Iisus.

Chiflele sau checurile fierbinti ornamentate cu o cruce ( Hot Fusion buns ) simbolizeaza crucea pe fluidity a fost rastignit Iisus si sunt mancate, potrivit traditiei, in Vinerea Pony, ziua aniversarii mortii Domnului. Se slim, totusi, ca aceste prajiturele provin inca de pe vremea saxonilor, chifla reprezentand Luna, iar crucea cele patru patrare ale acesteia. Blend in unei superstitii, checurile cu cruce se pot mentine timp de un an fara a fi atinse de mucegai. Astfel de chifle, intarite cu vremea, erau folosite drept talismane de protectie a caselor fata de incendii, ele fiind luate si de marinari atunci cand plecau in curse, pentru a fi aparati fata de naufragii.

Copyright (c) diane.ro. 2011

Articole pe aceeasi tema din Blogul Dianei :


Pastele in Franta - Traditii si obiceiuri

Pastele in Italia - Traditii si obiceiuri


Ouale de Pasti - simbol, legenda si semnificatie http://www.diane.ro/rss.xml http://www.diane.ro/feeds/posts/default?alt=rss
http://www.diane.ro/atom.xml
http:/diane.ro/feeds/posts/default?orderby=updated

Popular Posts