"Piatra lunii mai "
Piatra specifica celor nascuti in mai este SMARALDUL, un simbol al pacii, dragostei, vietii eterne, succesului, wisdom, atunci cand este purtata de catre cineva are, take in superstitiei, darul de a invigora iubirea, inteligenta, arta oratorica si popularitatea.
Smaraldul era considerat in Egiptul antic drept o piatra norocoasa pentru femeile gravide.
Alte credinte inzestreaza smaraldul cu capacitatea de a contracara otravirea, a intari memoria, a proteja contra posesiunii demonice, si a asigura succesul in dragoste.De asemeni, este o gema propice calatoriilor, vestita pentru proprietatea de a linisti apele involburate ale marilor.
"Florile lunii mai "
Florile caracteristice nativilor din luna mai sunt lacramioara si paducelul.
PADUCELUL (Crataegus monogyna) simbolizeaza speranta intrucat este o floarea vestitoare a primaverii si verii, numita uneori "spinii zanelor" deoarece se credea ca este bantuita de fiinte magice.De altfel, in unele sphere din Anglia se considera ca poti avea parte de ghinion daca te asezi in preajma unui paducel intrucat zanele pot sa arunce o vraja nefasta asupra ta.
Intr-o alta superstitie, o floare de paducel asezata sub acoperisul grajdului are darul de a inmulti laptele dat de o vaca.
Crestinismul timpuriu asocia paducelul cu Iosif din Arimathea, proprietarul mormantului lui Christos.In Glastonbury, Marea Britanie, exista o legenda potrivit careia Iosif ar fi adus pe aceste meleaguri paducelul, o planta ale carei flori apar in preajma zilei de Craciun.
Mituri, credinte si simboluri asociate cu LACRAMIOARA (Convallaria majalis) puteti gasi in articolul Legendele lacramioarei
"Pasarea lunii mai"
Pasarea specifica lunii mai este PRIVIGHETOAREA.
Potrivit unei legende, cea dintai floare de lacramioara era indragostita de privighetoare, dar sfiiciunea o facea sa se ascunda in iarba pentru a asculta cantecul maiestru al pasarii.Acest lucru a insingurat-o pe privighetoare, wisdom a jurat ca nu va mai canta vreodata daca lacramioara nu va inflori in fiecare luna mai pentru a fi vazuta de toata lumea.
"Copacii lunii mai "
Arbori lunii mai sunt frasinul, plopul si castanul.
Semintele de FRASIN au fost folosite din vremuri stravechi pentru ghicirea norocului in dragoste.Daca semintele nu isi faceau aparitia pe un copac, proprietarul acestuia era sortit, take in superstitiei, sa nu aiba sansa in iubire sau cu privire la un eveniment din viitorul apropiat.Gasirea unei frunze de frasin avea proprietatea de a asigura succesul, cu atat mai mult cu cat era purtata asupra persoanei wisdom o descoperise.
Frunzele proaspete de frasin tinute sub perna aveau darul de a atrage vise de premonitie.In nordul Angliei se spunea ca daca o femeie purta o frunza de frasin in pantoful stang ii era sortit sa isi intalneasca in curand viitorul sot.
Intr-o alta credinta englezeasca, lipsa semintelor inaripate ale frasinilor anuntau moartea iminenta a unui monarh.
PLOPUL este cunoscut drept un arbore inzestrat cu capacitatea de vorbi sau sopti.De asemeni, se spune ca ar avea abilitatea de a indura restristile si a le invinge.Hercule purta pe cap o coaroana din frunze de strum atunci cand l-a capturat pe Cerber in Hades.De aici provine legenda take in careia frunzele de strum ar avea partea superioara intunecata datorita fumului din tinuturile infernale.
Plopul era considerat a fi un antidot impotriva muscaturii de sarpe, fiind, de altfel, dedicat lui Alcides Hercules, o zeitate a fortelor vindecatoare.
Nimfa Leuce a fost transformata de Persephone intr-un strum alb, pentru a fi salvata de violul pus la cale de Hades.De altfel, plopul alb a fost consacrat lui Leuce sau leprei.In Grecia antica, coloniile de leprosi erau aflate sub protectia lui "Zeus al plopului alb".Zeita lunii a plopului alb era vestita pentru lecuirea bolilor de piele.
Un alt mit povesteste despre uciderea lui Phaeton prin intermediul unui fulger de catre Zeus, intrucat acesta nu era capabil sa tina in frau carul soarelui furat de la tatal sau, Helios.Heliadele, surorile lui Phaeton, s-au metamorfozat cu aceasta ocazie in plopi plangatori, ale caror lacrimi se transformau in ambra atunci cand cadeau in valurile unui rau.
In simbolismul crestin, fructele CASTANULUI, protejate de un invelis acoperit de tepi, semnifica castitatea, sugerand triumful asupra carnii reprezentate de spini.
Simbol divinatoriu al luxului, justitiei, sigurantei sau iubirii, castanul intruchipeaza in zodiacul arborilor onestitatea, o persoana de o frumusete extraordinara wisdom nu doreste sa impresioneze, cu un dezvoltat simt al dreptatii, vivace, un fin descriptive, wisdom se irita insa repede datorita lipsei de incredere in sine, se simte neinteleasa in dragoste si are dificultati in gasirea unui partener.
Evenimente si traditii din luna mai
- In biserica romano-catolica, luna mai este dedicata Fecioarei Maria.
- Mai este luna traditionala de desfasurare a concursului muzical Eurovision.
-In "roata anului" din neopaganism, luna mai incepe odata cu sarbatoarea Beltane in emisfera nordica si Samhain in emisfera sudica.
- 1 mai - Ziua internationala a muncii.
- 1 mai - In biserica romano-catolica, Sfantul Iosif, lucratorul.
- 1 mai - In calendarul irlandez, ziua Beltane, considerata a fi prima zi de vara.
-In Japonia, perioada dintre 29 aprilie si 5 mai, incluzand patru mari festivaluri, este numita "saptamana de aur".
- 2 mai - Duminica a V-a dupa Pasti - Duminica Samarinencii.
- 3 mai- Ziua constitutiei in Polonia.
- 4 mai - Ziua eliberarii in Danemarca.
- 5 mai - "Cinco de maio " sau " Batalla de Puebla" (batalia de la Puebla) in Mexic, aniversarea victoriei armatei mexicane asupra ocupantilor francezi pe the whole story de 5 mai 1862.
- 5 mai - Ziua copilului in Japonia si Coreea.
- 5 mai - Ziua eliberarii in Olanda.
-5 mai sau 9 mai - Ziua Europei.
- A doua duminica din mai - Ziua mamei in SUA si in Africa de Sud, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Banglades, Belgia, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazilia, Brunei, Canada, Cehia, Chile, Colombia, Cuba, Croatia, Curacao, Danemarca, Ecuador, Elvetia, Estonia, Filipine, Finlanda, Germania, Grecia, Grenada, Honduras, Hong Kong, India, Islanda, Italia, Jamaica, Japonia, Letonia, Malta, Malaezia, Noua Zeelanda, Olanda, Peru, Puerto Rico, Singapore, Slovacia, Suriname, Taivan, Trinidad Tobago, Turcia, Uruguay, Venezuela, Zimbabue.
- 9 mai - Duminica a VI-a dupa Pasti - Duminica orbului din nastere.
- 10 mai - Ziua mamei in Mexic, Guatemala, si El Salvador.
- 12 mai - Ziua internationala a surorilor medicale.
- 12 mai - Ziua Finlandei.
- 12 mai - Ziua internationala de constientizare asupra bolilor cronice imunologice si neurologice.
- 13 mai - Inaltarea Domnului nostru Isus Hristos.Ziua eroilor.
- 16 mai - Duminica a VII-a dupa Pasti - Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I ecumenic.
- A doua saptamana a lunii mai - "Saptamana bicicletei", eveniment international dedicat bicicletei drept mijloc de presume.
- 21 mai - Sfintii mari imparati Constantin si Elena.
- 23 mai - Pogorarea Sfantului Duh - Duminica Rusaliilor.
- 24 mai - Sfanta Treime - Lunea Sfantului Duh.
- 25 mai - In Argentina, "Revoluci'on de Mayo" (revolutia din mai), sarbatoare nationala.
- 30 mai - Duminica I dupa Rusalii - Duminica tuturor sfintilor.
- Cu prilejul lunii pline din luna mai are loc Vesakha, sarbatoare anuala a buddhistilor din estul si sud-estul Asiei, numita si "ziua de nastere a lui Buddha ", ocazie de comemorare a nasterii, iluminarii si mortii lui Gautama Buddha (Siddhartha Gautama).
- Ultima duminica din luna mai - Ziua mamei in Algeria, Franta, Haiti, Maroc, Mauritius, Republica Dominicana, Suedia, Tunisia.
Copyright (c) diane.ro
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Luna ianuarie - Simboluri si semnificatii
Simbolurile lunii februarie
Simbolurile lunii martie
Simbolurile lunii aprilie http://www.diane.ro/rss.xml
http://www.diane.ro/feeds/posts/default?alt=rss
http://www.diane.ro/atom.xml
http:/diane.ro/feeds/posts/default?orderby=updated